Meble z nierdzewki

Stoły robocze w kuchni lokalu gastronomicznego

Planując zakup wyposażenia do kuchni lokalu gastronomicznego, powinieneś rozplanować przestrzeń pracy osób zatrudnionych zgodnie z warunkami określonymi w Dzienniku Ustaw, a także ergonomią. Opisują one między innymi wysokość stołów roboczych wykorzystywanych w kuchni, długość horyzontalną powierzchni pracy dla 1 osoby itd.

Ergonomia określa, że stół roboczy dla osób zatrudnionych na stanowisku produkcyjnym w lokalu gastronomicznym powinna wynosić od 700 do 950 mm wysokości w zależności od płci pracownika, a także typu pracy przez niego wykonywanej.

Wiszący stół przyścienny z nierdzewki

Wiszący stół przyścienny z nierdzewki

Robocze stoły kuchenne podobnie jak większość mebli w kuchni lokalu gastronomicznego powinna być wykonana ze stali nierdzewnej dla higieny ich użytkowania, odporności na temperatury, kwasy i bardzo długą trwałość.
Blat stołów roboczych przyściennych powinien posiadać rant tylny ułatwiający dbanie o higienę pracy. Dla wygody pracownika może posiadać pod blatem półki, bądź szafkę, szufladę przechowującą podręczne narzędzia.
By zapewnić łatwe czyszczenie podłogi pod stołem, warto zakupić jego wersję wiszącą, mocowaną do ściany. Stoły wiszące przyścienne często wyposażone są w dodatkowe stopki poziomujące, które niwelują nierówność powierzchni ściany.